Valkean tarina

 

”Om du når framgång måste du hjälpa andra. Det är det som är att vara människa.” 

– Diakonia.se – 

 

Ruotsin diakonia kiteyttää yllä olevassa sitaatissaan mielestäni loistavasti ihmisyyden ytimen. Kun olet itse saanut elämältä paljon, voit ammentaa siitä apuna myös toisille. Tätä on ilo olla ihminen – auttaminen ja itseltä antaminen toisen hyväksi. Olen saanut elää vuodesta 1975 lähtien keräten itseäni ja elämääni eri tavoin rikastuttavia kokemuksia, jotta näiden ruokkimana voin tänään tukea ja auttaa Varpu’s valkealla. Unelmani on saada toteuttaa tätä hyvää niin yksilöihmiselle, yhteisöille kuin myös yhteiskunnalliseksi hyödyksi.

 Mitä valkealla tarkoitan?

Valkea kuvaa sisimpäni syvimpää elämäni arvoista syntyvää motivaatiota vertaiskuvallisesti, sukunimeeni viittaavuuden lisäksi. Kun ruokin oikein sisälläni palavaa valkeaa, se elää ja voi hyvin. Näen, että meiltä jokaiselta löytyy sisältä oma valkea. Minun valkeani elää parhaiten juuri jakamisen kautta ja konkretisoituu valinnoissani, jotka kertovat arvoistani ja asenteestani elämää sekä lähimmäisiäni kohtaan. Ihmisen sisäinen valkea värjää koko elämää ja sieltä kumpuaa myös yksittäiset tekomme ja rohkeutemme elää omannäköistämme elämää. Se, mistä minä nyt Varpu’s valkean kautta ammennan, on osalti elämääni rikastuttavasta työhistoriastani. Uraa en vieläkään ole halunnut rakentaa vaan etsiä minulle mielekästä ja merkityksellistä arkea oikeiden ihmisten ympäröimänä. Ammennan myös koulutuksieni tuomasta kokemuksesta, tiedosta ja kertyneestä taidosta kanssaihmisten hyväksi. Valkeani elo on luonnollisesti vaihdellut kipinästä roihuun ja muuttanut muotoaan koko elämäni ajan. Valkeani on luonut minulle tämän ainutlaatuisen oman elämäni.  

konkretia, joka luo tarinaani  

Tunteva maailma

Valkealla olen päässyt ensimmäistä kertaa elämässäni työni kautta tekemään konkreettisia käsieni kautta tuntevia tekoja, mitä urheiluhierontaan, akupainantaan ja kehonhuoltoon tulee. Elän tuntevassa ja mukaansa tempaavassa maailmassa, josta olen iloinen. Pystyn tuntemaan moninaisia kehon tiloja kivuista, tukostiloihin ja kireyksiin, luomaan helpotusta tässä ja nyt. Ja mikä parasta, tämän taidon kanssa saan kehittyä ja oppia lisää lopun elämääni. Minua on kiehtonut jo aikaisempien lääketieteen opintojeni aikana ihminen kokonaisuutena. Kuinka eri sairaudet ja oireet ilmenevät, mistä mikäkin kumpuaa ja saa ”juurensa” ja kuinka ihminen ne hyvin yksilöllisesti myös kokee. Omat krooniset sairauteni ovat antaneet myös minulle syvää näkökykyä ja tänä päivänä kiitollisuudella vastaanotettuja kokemuksia sairauksien ja kipujen vaietusta maailmasta. Tahdon olla avuksi ja auttaa.

Mielen ja kehon huvitus ja kuvitus

Valmentamon hyvinvointivalmentaja opintoni avasivat puolestaan maailman matalimman kynnyksen mentaaliseen tukeen, jotka ehdottomasti antavat enemmän kuin ottavat sekä valmennettavalle että valmentajalle. Kuinka pienin askelin ja mielikuvaharjoituksin levosta käsin voimme ammentaa omasta mielestämme paljon oivaltavia rikkauksia ratkaisuiksi, vastauksiksi ja voimavaroiksi elämäämme. Välillä tarvitsemme tukea läsnäolemiseen, jotta voimme elää omannäköistä elämää kiitollisin mielin.

Jo jokunen vuosi sitten heräsin ajatukseen, että haluan yhdistää työhöni vapaa-aikaani, liikkumista, hikeä ja sykettä päivittäisen työn istumisen ja passiivisuuden sijaan. Liikuntalääketieteen opinnot avasivat jälleen uuden ymmärryksen maailmaan, jossa liikunta toimii länsimaisen lääketieteen keinoin lääkkeenä vaivaan kuin vaivaan. Kiehtovaa ja jäin koukkuun. Meistä jokainen voi ja pystyy liikkumaan terveyttään edistäen ja ylläpitäen, aivan varmasti. Liike ei ole kahlittu ikään, sairauksiin tai oireisiin, ne vain rajoittavat sitä eri tavoin. Rajat kasvavat ylitsepääsemättömiksi muureiksi vain omassa mielessämme, kun ne parhaimmillaan ovat vain siltoja korkeine reunoineen.

Vuoden 2018 alusta aloitin japanilaisen akupainannan, shiatsun, opinnot luonnonkauniissa Frantsilassa. Halusin oppia lisää ihmisestä ja ymmärtää käsilläni tuntemaa ja kokemaa. Olen löytänyt paljon yhtäläisyyttä myös aikaisempien fysiikan, hyvinvointiteknologian, opintojeni kanssa oivalluksia herättävällä tavalla. Kuinka elämäntapojemme, genetiikkamme ja ympäristötekijöiden lisäksi ihan tutkitustikin asenteet, tunteet, kokemukset ja mielemme liikkeet voivatkaan elää kehossamme eri muodoin! Me ”käsityöammattilaiset” voimme todellakin vaikuttaa ihmisen parhaaksi, kun teemme työmme herkällä ja hyvällä tahdolla. 

Jotta ääni voimistuu ja kuuluu 

Yksilöihmisen hyvä luo yhteiskunnallista hyvinvointia, voimaantuneiden ja terveellä tavalla puoliaan pitävien kansalaisten kautta. Sote-maailmassa ja yhdistysaktiivina yksilöihmisen ääntä nostaneena ja hyvin antoisia sekä mielenkiintoisia kokemuksia keränneenä tahdon nähdä tämän maailman tulevat muutokset mahdollisuuksina entistä paremmalle ja ihmisoikeuksia esille tuovalle todellisuudelle. Raja-aitoja ja totuttuja, kankeitakin, toimintamalleja ravistellaan. Kaiken tämän keskellä me ihmiset, asukkaat, yrittäjät, asiakkaat ja potilaat luomme todellisuuden. Toki annettujen juridisien raamien sisällä ja niiden mahdollistavin keinoin. Siksi äänemme on kuuluttava yksilöinä kohtaamisissa, potilasjärjestöjen ja muiden meitä edustavien tahojen kautta kuin myös yhteiskunnallisten yrittäjien ja toimijoiden yhteistyöllä. Palvelu- ja systeemimuotoilu on antanut tähän ääntä esille ja kuuluvaksi tuovaan työhöni rikkautta ja runsautta asiakkaitteni, työyhteisöjen, potilaiden kuin myös herkästi elämää kokevien ihmisten hyödyksi. Varpu’s valkeani tuo toiminnallaan valkeansa ja äänensä mukaan voimistaen yksilöihmisen ääntä resonoimaan arvoistaan elämää. 

 

Kiinnostaako yhteistyö – ota ihmeessä yhteyttä!

Vain yhteistyöllä voimme luoda parempaa huomista.

040 748 0639

varpu@varpusvalkea.fi

Varpus valkea